Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke factor zonnebrandcrème kies je?

HomeWelke factor zonnebrandcrème kies je?

SPF afhankelijk van huidtype

Als het gaat om zonnen en zonbescherming, moet iedereen rekening houden met zijn of haar eigen huidtype. De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en van de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand, een terras of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke twee uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw nadat je hebt gezwommen. Oók als je een zonnebrand gebruikt waarop staat dat het waterproof of waterresistent is. Voor kinderen adviseren we altijd een beschermingsfactor van minimaal 30.

Huidtype schema

Je huidtype wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in je huid. Er zijn in totaal zes verschillende soorten huidtypes te onderscheiden. Je kunt ze in dit schema bekijken. Zit je tussen twee huidtypes in? Bepaal dan eerst welke ervaring je hebt met verbranden van je schouders, borst en rug. Dat zegt veel over je huidtype. Kijk daarna naar je ervaring met bruin worden.

Zonkracht

Naast je huidtype is de hoeveelheid SPF afhankelijk van de hoeveelheid uv-straling. Hoe hoger de uv-straling, des te hoger de SPF die je nodig hebt. De dagelijkse UV stralingsindex kun je hier terugvinden. 

Kinderhuidje extra kwetsbaar

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. De huid van volwassenen vernieuwt zich elke paar weken. De huid van kinderen ook, maar daarnaast moet de kinderhuid ook nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Zonbescherming bij kinderen is daarom heel erg belangrijk. 

Bron: KWF

Deel deze post