Zoek
Sluit dit zoekvak.

Smeer je genoeg?

HomeSmeer je genoeg?

Steeds vaker huidkanker?

“Eén op de vijf Nederlanders krijgt ooit een vorm van huidkanker. Elk jaar neemt het aantal gevallen van huidkanker toe. Het melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, is zelfs de snelst stijgende vorm van kanker in het algemeen. Met name de hoeveelheid zon op jonge leeftijd is bepalend voor het ontstaan van huidkanker. De zonschade die je huid toen heeft opgelopen is blijvend.”

Welke vormen van huidkanker zijn er?

“De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom. Deze ontstaat meestal op delen van de huid die ooit zonschade hebben opgelopen door zonverbranding. Het is goed te genezen. Het plaveiselcelcarcinoom kan uitzaaien en komt vaak voor bij mensen die veel en lang-durig zijn blootgesteld aan de zon. Het melanoom, de meest agressieve vorm, ontstaat meestal uit een moedervlek.”

Waaraan is huidkanker te herkennen?

“Vaak beginnen de plekken met wondjes die niet willen genezen. Ook kan een rood glanzend of huidkleurig bobbeltje ontstaan dat langzaam groter groeit. Als je twijfelt over een plekje of als een moedervlek onrustig wordt, is het belangrijk naar de huisarts te gaan. Deze kan je, indien nodig, doorverwijzen naar een dermatoloog.“

Hoe wordt huidkanker behandeld?

“In de meeste gevallen wordt gekozen huidkanker operatief te verwijderen. Oppervlakkige vormen kunnen behandeld worden met speciale crèmes, eventueel in combinatie met licht (fotodynamische therapie). De kankercellen worden hierdoor kapot gemaakt. Een enkele keer heeft bestraling de voorkeur.”

Wat kan je doen ter voorkoming?

“Goed smeren! Ook als je nooit verbrandt, moet je je toch insmeren. Langdurige blootstelling aan zonlicht zonder verbranding kan ook leiden tot huidschade en daarmee huidkanker veroorzaken. Smeer, vooral kinderen, om de 2 tot 3 uur in met beschermingsfactor 30 of hoger. Regelmatig en ruim smeren is belangrijker dan de hoogte van de factor. Verder is het advies de zon tussen 11.00 en 14.00 uur te mijden.

Deel deze post