Laserontharen: drie fabels ontkracht!

HomeLaserontharen: drie fabels ontkracht!

Ingegroeide haren, rode bultjes, jeuk en huidirritatie. Dat allemaal om een paar dagen later alweer dikke harde stoppels te voelen… Komt je dit bekend voor?

Tegenwoordig mag haargroei er weer zijn en worden de schoonheidsidealen opnieuw gedefinieerd. Echter blijft voor een hele grote groep mannen en vrouwen ongewenste beharing een dagelijkse worsteling. Ongewenste haargroei is een veel voorkomend en herkenbaar probleem.

De oplossing voor al dit leed kan laserontharing zijn. Echter zijn er nog veel fabels die de ronde gaan over deze behandeling. Wij als huidtherapeuten kunnen je helpen om deze fabels te ontkrachten en zetten de feiten op een rijtje. Hieronder de drie grootste fabels en de daarbij behorende informatie over laserontharing:

FABEL 1: IPL en laser zijn hetzelfde

Zowel LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) als IPL (Intsense Pulsed Light) worden ingezet om haargroei te verminderen. Maar beide methodes verschillen sterk. Hoe zit het nou precies?

De lichtstralen die uit een IPL apparaat komen bestaan uit verschillende golflengtes en hebben dus verschillende eigenschappen. De lichtstralen uit een laserapparaat zijn allemaal precies hetzelfde en van één golflengte. Dit maakt de laserstraal een stuk krachtiger en specifieker. Makkelijk gezegd ziet de lichtstraal die uit een laser apparaat komt alleen maar het pigment van de onderhuidse haar en de lichtstraal uit een IPL ziet ook andere weefselstructuren. Dit heeft als resultaat dat de laserbehandeling een stuk effectiever is dan een IPL behandeling tegen ongewenste haargroei. Er zullen minder behandelingen nodig zijn om de haargroei te verminderen met lasertherapie dan met IPL. Bovendien is de kans op ongewenste huidreacties kleiner omdat de laserstralen heel specifiek op de haartjes werken en geen schade geven aan de omliggende weefsels.

Echter is IPL vaak goedkoper en minder pijnlijk, je ziet in de praktijk dus toch dat IPL populair blijft. Onze voorkeur gaat 100% uit naar laserontharing, wij gaan voor het beste resultaat en de minste risico’s voor onze cliënten.

FABEL 2: mijn haargroei vermindert 100% en komt nooit meer terug

Helaas is dit een fabel. Laserontharing is een zeer effectieve manier om haargroei te verminderen. Echter 100% van de haargroei is niet reëel. Als de haren te licht of dun worden kan de laser niet voldoende energie in het haarzakje krijgen om deze te beschadigen. Laserontharing zorgt voor een gemiddelde reductie van ongeveer 80%.

Onder invloed van verschillende factoren, denk bijvoorbeeld aan hormonen, is het lichaam in staat om weer nieuwe haarzakjes aan te maken. Om die reden zijn er vaak onderhoudsbehandelingen wenselijk, om het resultaat te behouden.

Tegenvaller?

In de praktijk zie je dat de 80% vermindering een heel bevredigend resultaat geeft. Dit is voldoende om de storende beharing te verwijderen en maakt scheren niet meer nodig. 

Het onderhoud beperkt zich vaak tot 1-2 x per jaar of is soms zelfs jaren niet nodig. Laserontharing is dus zeker de moeite waard!

FABEL 3: Laserontharing is (te) duur en pijnlijk

We zullen niet ontkennen dat laserontharing een flinke investering vereist. Echter is dit een investering voor de rest van je leven. Reken maar eens uit hoeveel die ellendige scheermesjes en pijnlijke waxbeurten je gekost hebben en nog gaan kosten. En dan hebben we het nog alleen over de financiële investering. Denk eens aan al dat geklungel in de badkamer om overal goed bij te komen. Alle wondjes en bloedbaden doordat je onverwachts naar het zwembad of strand wilde en nog even snel moest scheren. Deze situaties zijn voor iedereen helaas herkenbaar. Daarbij leidt het scheren ook nog tot huidirritatie, jeuk en ontsierende plekjes.

Dan hebben we nog de pijn waar veel mensen bang voor zijn. Tuurlijk kan de behandeling gevoelig zijn, zeker op bepaalde gebieden. Maar vaak is dit gevoel goed te verdragen door de koeling die gebruikt wordt tijdens de behandeling. Bovendien is de pijn van een laserbehandeling een fractie van een seconde, als de lichtstraal op de huid geschoten wordt.

Het gevoel kan je vergelijken met een elastiekje dat tegen de huid wordt geschoten. In de praktijk zien wij dat onze cliënten de behandeling erg goed verdragen.

Mocht je na het lezen van deze blog geïnteresseerd zijn geraakt in deze behandeling of heb je nog vragen? Plan vrijblijvend en kosteloos een intake bij één van onze ervaren huidtherapeuten. Tijdens een intakeconsult bespreken wij je wensen, geven uitleg over de behandeling en stellen een persoonlijk behandelplan voor je op.

Deel deze post