Wat is het?
Pijn bij veelvoorkomende bezigheden, zoals fietsen of paardrijden, maar ook tijdens het vrijen zijn veelgehoorde klachten van patiënten die een schaamlipcorrectie overwegen. Maar er zijn ook steeds meer vrouwen die zich storen aan de vorm of de grootte van een of beide kleine schaamlippen en zich hiervoor schamen.
De schaamlipcorrectie is een steeds vaker voorkomende behandeling, hoewel er relatief nog weinig over wordt gesproken. Bij een schaamlipverkleining (ook wel labiareductie genoemd) wordt overtollig schaamlipweefsel weggehaald.
Behandeling
Een schaamlipcorrectie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg. Tijdens de operatie wordt het teveel aan slijmvlies van de kleine schaamlippen verwijderd, zodat deze weer kleiner worden dan de grote schaamlippen. Eventuele asymmetrie wordt zoveel mogelijk gecorrigeerd. Het resterende slijmvlies van de kleine schaamlippen wordt gehecht met dun oplosbaar hechtdraad dat niet verwijderd hoeft te worden. De behandeling duurt gemiddeld een uur.
Resultaat
Na een schaamlipverkleining kan er een flinke zwelling optreden. Door het behandelde gebied direct goed te koelen kan deze zwelling verminderen. Gemiddeld neemt de zwelling na de derde dag sterk af. Wij raden je aan minimaal een week rust te houden, maar normale beweging is juist bevorderlijk voor het genezingsproces. Doordat de schaamlippen zo goed zijn doorbloed, geneest de wond zeer snel. Voor veel patiënten is een schaamlipverkleining een enigszins beladen ingreep, maar een veel gehoorde opmerking is dat de ingreep heel erg is meegevallen en men blij verrast is met het resultaat.