Wat is het?
De levatorspier zorgt voor het openen van je oog. Als deze spier in het bovenooglid niet goed meer
functioneert, ontstaat een laagstand van het bovenooglid. Een hangend ooglid zorgt ervoor dat je er vermoeid of verdrietig uit ziet. Daarnaast kan het hoofdpijn- of vermoeidheidsklachten veroorzaken omdat je je ogen constant geforceerd open moet houden.
De behandeling van een hangend ooglid door een niet (goed) werkende levatorspier wordt doorgaans uitgevoerd in combinatie met een ooglidcorrectie bij een huidoverschot boven de oogleden.
Behandeling
De levatorplastiek wordt onder plaatselijke verdoving in één van onze ultramoderne operatiekamers uitgevoerd. Tijdens de operatie maakt de chirurg een snee in de plooi van het bovenooglid waardoor deze na de operatie nauwelijks meer zichtbaar zal zijn.
Als het peesje los zit, maar wel nog goed werkt, kan de plastisch chirurg het peesje weer vastmaken aan de rand van het bovenooglid. Tijdens de operatie kan u gevraagd worden even rechtop te gaan zitten. De plastisch chirurg kan dan goed zien of de operatie goed is gelukt. Het teveel aan huid, onderliggend spierweefsel en eventueel overtollig vet wordt doorgaans gelijk verwijderd.
De huid wordt gehecht met een dunne hechtdraad. De hechtingen worden na één week verwijderd. De operatie duurt gemiddeld een uur.
Resultaat
Het resultaat van de levatorplastiek is meteen na de operatie zichtbaar, het ooglid hangt niet meer naar beneden. Wel kan het behandelde gebied kan na de ingreep dik, blauw en gezwollen zijn. Het is vaak nog enkele weken gevoelig.
Na een à twee weken is alle zwelling en de eventuele blauwe verkleuring verdwenen. Je merkt dan dat de oogopslag makkelijker is, je ogen aan het eind van de dag minder vermoeid zijn en de aanblik van je ogen veel frisser is met een ‘open blik’. Na ongeveer twee maanden is het uiteindelijk resultaat zichtbaar. In plaats van de hangende oogleden, heb je weer een open oogopslag.