Wat is het?
Niemand is blij met pigmentvlekken (hyperpigmentaties). Ze ontstaan onder invloed van de zon en de vorming wordt vaak versterkt door erfelijke en/of hormonale factoren. Ook leeftijd speelt een rol. Pigmentvlekken komen vooral voor op het gezicht, in het decolleté en op de rug van de handen. Maar ook op de bovenrug, onderarmen en benen kunnen ze ontstaan.
Behandeling
Pigmentvlekken worden behandeld met flitslichttherapie. Laserlicht verhit het pigment in de buitenste huidlaag, waardoor de hyperpigmentaties uiteindelijk afnemen. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt zijn meestal meerdere behandelingen nodig, met tussenpozen van enkele weken.
Hyperpigmentaties verdwijnen vrijwel nooit vanzelf en komen ná behandeling onder invloed van zonlicht vaak weer (enigszins) terug. Door regelmatige onderhoudsbehandelingen in najaar en winter, en consequent gebruik van een zonnebrandcrème met hoge SPF in de zomer, zullen de pigmentvlekken wel minder worden. Het cosmetische beeld kun je goed onder controle houden.
Resultaat
Pigmentvlekken aan de oppervlakte zijn over het algemeen in twee tot drie behandelingen verdwenen. Dieperliggende pigmentvlekken hebben soms tot wel acht behandelingen nodig, met intervallen van vier/vijf weken.
Na de behandeling is de huid korte tijd wat rood en trekkerig. De volgende dag(en) worden de pigmentvlekken donkerder en kunnen er kleine donkere schilfertjes zichtbaar zijn. Dit wordt ‘peppering’ genoemd en verdwijnt na enkele weken vanzelf. De roodheid verdwijnt na enkele uren of soms nog sneller. Het donkerder verkleurde pigment wordt na een dag of tien weer lichter.
Soms biedt flitslichttherapie te weinig resultaat en kan een andere aanpak effectiever blijken, zoals laser- of elektrocoagulatie (middels stroom), blekende crème of peeling. Soms is een combinatie van behandelingen nodig.