Pigmentvlekken

Wat is het?

Niemand is blij met pigmentvlekken (hyperpigmentaties). Ze ontstaan onder invloed van de zon en de vorming wordt vaak versterkt door erfelijke en/of hormonale factoren. Ook leeftijd speelt een rol. Pigmentvlekken komen vooral voor op het gezicht, in het decolleté en op de rug van de handen. Maar ook op de bovenrug, onderarmen en benen kunnen ze ontstaan.

Behandeling

Pigmentvlekken worden behandeld met flitslichttherapie. Laserlicht verhit het pigment in de buitenste huidlaag, waardoor de hyperpigmentaties uiteindelijk afnemen. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt zijn meestal meerdere behandelingen nodig, met tussenpozen van enkele weken.

Hyperpigmentaties verdwijnen vrijwel nooit vanzelf en komen ná behandeling onder invloed van zonlicht vaak weer (enigszins) terug. Door regelmatige onderhoudsbehandelingen in najaar en winter, en consequent gebruik van een zonnebrandcrème met hoge SPF in de zomer, zullen de pigmentvlekken wel minder worden. Het cosmetische beeld kun je goed onder controle houden.

Resultaat

Pigmentvlekken aan de oppervlakte zijn over het algemeen in twee tot drie behandelingen verdwenen. Dieperliggende pigmentvlekken hebben soms tot wel acht behandelingen nodig, met intervallen van vier/vijf weken.
Na de behandeling is de huid korte tijd wat rood en trekkerig. De volgende dag(en) worden de pigmentvlekken donkerder en kunnen er kleine donkere schilfertjes zichtbaar zijn. Dit wordt ‘peppering’ genoemd en verdwijnt na enkele weken vanzelf. De roodheid verdwijnt na enkele uren of soms nog sneller. Het donkerder verkleurde pigment wordt na een dag of tien weer lichter.

Soms biedt flitslichttherapie te weinig resultaat en kan een andere aanpak effectiever blijken, zoals laser- of elektrocoagulatie (middels stroom), blekende crème of peeling. Soms is een combinatie van behandelingen nodig.

Deel deze behandeling

Veelgestelde vragen over Pigmentvlekken

Gemiddeld één tot vier laserbehandelingen. De plek op het lichaam en de pigmentkleur bepalen het totale aantal behandelingen. Tijdens het intakeconsult maken we samen een behandelplan en bespreken het aantal behandelingen dat je nodig hebt.

Gemiddeld 30 minuten.

Tijdens de behandeling voel je de laserpulsen als kleine elastiekjes tegen je huid schieten. De behandeling is goed te verdragen.

De behandeling is geheel veilig zolang je de adviezen en nazorg goed naleeft.

De behandelde huid is direct na behandeling lichtelijk rood en de pigmentvlekken kunnen donkerder verkleuren. De roodheid verdwijnt na enkele uren of soms nog sneller. Het donkerder verkleurde pigment wordt na een dag of tien weer lichter.

Wij adviseren om voor en na een behandelsessie tenminste vier weken niet overmatig te zonnen of de zonnebank te gebruiken. Gebruik buitenshuis zonnebrandcrème met een hoge SPF (minimaal 30)!

Wij adviseren om de eerste 12 tot 24 uur na de behandeling geen make-up te gebruiken op de behandelde huid. Er bestaat speciale medische make-up die direct na de behandeling aangebracht kan worden.

De behandeling wordt soms vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Er kan een verwijsbrief van je arts nodig zijn. Check je zorgverzekering of jij voor vergoeding in aanmerking komt.

Staat uw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een e-mail.

Tarieven

Klik hier voor de Pigmentvlekken tarieven

Folder

Bekijk hier de patiënteninformatie over Pigmentvlekken

Alle behandelingen

Afspraakformulier:
Pigmentvlekken

Je kunt een afspraak bij ons maken door ons te bellen. Wij streven ernaar de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De veiligheid van onze patiënten en van onze medewerkers hebben de hoogste prioriteit. Wij volgen daarom de richtlijnen van het RIVM over het coronavirus en passen onze werkwijze hier op aan.

Als je liever door ons gebeld wilt worden om een afspraak te maken, vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen dan spoedig contact met je op.

Vragen over je gezondheid en/of behandeling kunnen we helaas niet per e-mail beantwoorden. Wij vragen u dan ook geen vertrouwelijke (medische) gegevens via het contactformulier te delen.