Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oedeemtherapie

Wat is het?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in lichaamsweefsel. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde aan- en afvoer van lichaamsvocht in de cellen. Het komt meestal voor in armen en benen, maar ook op andere plekken op het lichaam.

Oedeem kan worden veroorzaakt door hartfalen, nierziekten, ondervoeding of een verslechterde bloedafvoer. Andere oorzaken zijn trauma, littekenvorming, bloedvatproblematiek, infectie, tumorgroei, genetische aanleg, medische behandelingen of medicijngebruik. Oedeem kan zowel tijdelijk als chronisch zijn en verschillende klachten veroorzaken.

Behandeling

Met verschillende methoden, of een combinatie daarvan, kunnen we het lichaam stimuleren om meer vocht af te voeren. 

 • Manuele lymfedrainage
  Een massagetechniek die het fijne netwerk van lymfevaten activeert om zo het overtollige lymfevocht af te voeren.
 • Lymfapress 
  Met behulp van een apparaat wordt een manchet met diverse luchtkamers opgepompt rondom een arm of been. Het lymfevocht wordt door de druk omhoog gemasseerd.
 • Lymfetaping
  Met speciale tape, die op een speciale manier wordt aangebracht, wordt de lymfecirculatie geactiveerd.
 • Ambulante compressietherapie
  Door ledematen te zwachtelen wordt de afvoer van vocht of vet gestimuleerd.
 • Ademhalings- en bewegingsoefeningen
  De huidtherapeut neemt ademhalings- en bewegingsoefening met je door. Zodat je thuis zelf de lymfen kunt stimuleren.

Resultaat

Er zijn diverse behandelingen nodig, met regelmatige tussenpozen, voordat een bevredigend resultaat wordt bereikt. Door het aanmeten van een therapeutische elastische kous proberen we vervolgens de situatie stabiel te houden en complicaties te voorkomen. In deze onderhoudsfase kun je zelf veel doen en zijn behandelingen minder vaak of zelfs helemaal niet meer nodig.

  Deel deze behandeling

  Veelgestelde vragen over Oedeemtherapie

  Dat is afhankelijk van de ernst van het oedeem en bespreken we tijdens je intakeconsult.

  Ongeveer 30 minuten.

  De behandelingen zijn over het algemeen pijnloos. Wanneer sprake is van verklevingen van littekenweefsel, kan het zijn dat het iets pijnlijker is.

  De behandeling is geheel veilig, zolang je de adviezen en nazorg goed naleeft.

  Na de behandeling kun je snel verlichting verwachten. Het aangedane lichaamsdeel zal soepeler aanvoelen, waardoor je minder pijn ervaart.

  Vermijd bij oedeem extreme warmte. Warmte stimuleert de doorbloeding, maar daardoor is er ook meer lymfevocht dat afgevoerd moet worden. Omdat de lymfevaten bij oedeem overbelast zijn bestaat er een kans op verergering van het oedeem.

  Als er wondjes op de behandelde huid aanwezig zijn adviseren wij om geen make-up/bodylotion te dragen. Dit vanwege het risico op infecties.

  Oedeemtherapie wordt vanuit je aanvullende verzekering vergoed. In geval van chronische indicatie vragen we na de 20ste behandeling vergoeding aan vanuit de basisverzekering.

  Staat uw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een e-mail.

  Tarieven

  Klik hier voor de Oedeemtherapie tarieven

  Folder

  Bekijk hier de patiënteninformatie over Oedeemtherapie

  Alle behandelingen

  Afspraakformulier:
  Oedeemtherapie

  Je kunt een afspraak bij ons maken door ons te bellen. Wij streven ernaar de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De veiligheid van onze patiënten en van onze medewerkers hebben de hoogste prioriteit. Wij volgen daarom de richtlijnen van het RIVM over het coronavirus en passen onze werkwijze hier op aan.

  Als je liever door ons gebeld wilt worden om een afspraak te maken, vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen dan spoedig contact met je op.

  Vragen over je gezondheid en/of behandeling kunnen we helaas niet per e-mail beantwoorden. Wij vragen u dan ook geen vertrouwelijke (medische) gegevens via het contactformulier te delen.