Medische tatoeage

Wat is het?

Medische tatoeage (dermatografie) vermindert kleurverschillen in de huid die het gevolg zijn van medische aandoeningen of ingrepen. Denk bijvoorbeeld aan het tatoeëren van een nieuwe tepelhof na een borstreconstructie. Anders dan bij ‘gewone’ tatoeages worden bij de medische tatoeages kleurpigmenten gebruikt die de natuurlijke kleur van huid of beharing zo dicht mogelijk benaderen. Medische tatoeage is geschikt voor alle huidtypen. Afhankelijk van je aanvullende verzekering kan je behandeling in aanmerking komen voor vergoeding.

Behandeling

Onze huidtherapeut bepaalt eerst zorgvuldig de kleur die het meest geschikt is voor het te behandelen huidgebied. Daarna worden de kleurstoffen met een speciale tatoeëernaald in je huid gebracht. Medische kleurpigmenten zijn oplosbaar en worden in drie tot vijf jaar veilig en langzaam door het lichaam opgenomen. De tatoeage kan vervolgens worden bijgewerkt of opnieuw worden aangebracht. Medisch tatoeëren kent verschillende toepassingen, zoals:

  • Kleurverschillen in de huid bij pigmentstoornissen
  • Liplijncorrectie bij schisis (hazenlip)
  • Littekencorrectie
  • Tepelhof na borstreconstructie
  • Wenkbrauwtatoeage of permanente eyeliner bij alopecia (haaruitval)

Resultaat

De resultaten zijn doorgaans erg mooi. Bij een medische tatoeage vervaagt het pigment heel geleidelijk. De behandeling kan na een enkele jaren worden herhaald.

Deel deze behandeling

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Veelgestelde vragen over Medische tatoeage

Voorafgaand aan de behandeling doen we een allergie- en pigmenttest. Het aantal behandelingen kan variëren, maar meestal zijn het er twee. Het pigment zal geleidelijk vervagen en na een aantal jaren is een nieuwe behandeling noodzakelijk.

De duur van de behandeling is heel wisselend. Dat hangt af van hoe groot het huidgebied is dat moet worden behandeld.

Hoeveel je ervan voelt is afhankelijk van welk huidgebied we behandelen. Doorgaans is de behandeling goed te verdragen.

De behandeling is veilig. Vooraf doen we een allergietest, zodat we zeker weten dat er geen reacties ontstaan in de huid. Apparatuur en materialen worden streng gecontroleerd. Het is wel belangrijk dat je de adviezen en de nazorg goed naleeft.

Er ontstaat een soort oppervlakkige schaafwond, waardoor de huid rood en gevoelig is. Ook kan er wat zwelling ontstaan. De huid moet eerst genezen voordat je naar het zwembad of de sauna mag.

Twee weken na de behandeling mag de behandelde huid weer in de zon.
Zonlicht zorgt wel dat de pigmenten die in de huid zijn aangebracht eerder zullen verkleuren. Hoe minder zon, hoe langer je profijt hebt van het resultaat.

Meestal niet. Maar er worden uitzonderingen gemaakt. Dan heb je een verwijzing van huisarts of medisch specialist nodig en bepaalt de zorgverzekeraar of de behandeling wordt vergoed. Vergoeding is alleen mogelijk vanuit je aanvullende verzekering.

Je mag pas make-up aanbrengen op de behandelde huid als die volledig is genezen.

Staat uw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een e-mail.

Tarieven

Klik hier voor de Medische tatoeage tarieven

Alle behandelingen

Afspraakformulier:
Medische tatoeage

Je kunt een afspraak bij ons maken door ons te bellen. Wij streven ernaar de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De veiligheid van onze patiënten en van onze medewerkers hebben de hoogste prioriteit. Wij volgen daarom de richtlijnen van het RIVM over het coronavirus en passen onze werkwijze hier op aan.

Als je liever door ons gebeld wilt worden om een afspraak te maken, vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen dan spoedig contact met je op.

Vragen over je gezondheid en/of behandeling kunnen we helaas niet per e-mail beantwoorden. Wij vragen u dan ook geen vertrouwelijke (medische) gegevens via het contactformulier te delen.