Flitslicht- en lasertherapie bij couperose en rosacea

HomeBehandelingenHuidtherapieFlitslicht- en lasertherapie bij couperose en rosacea

Wat is flitslicht- en lasertherapie?

Lasertherapie wordt ingezet bij de behandeling van couperose: roodheid van het gezicht, veroorzaakt door duidelijk zichtbare bloedvaatjes. Flitslichttherapie behandelt roodheid van het gezicht wanneer de bloedvaatjes niet zichtbaar zijn.
Couperose is vaak een symptoom van rosacea, dat onder meer zorgt voor een snel blozend en gloeiend gezicht (‘flushes’). Rosacea gaat bovendien vaak gepaard met puistjes, bultjes, gesprongen bloedvaatjes en ontstekingen. Ook een infectie met bepaalde micro-organismen kan meespelen. Rosacea en couperose kunnen erfelijk bepaald zijn en uitgelokt worden door bepaalde medicijnen, roken, alcoholgebruik en temperatuurwisselingen.

Behandeling

Tijdens een intakegesprek brengen we de aandoening in kaart. Bij een heel onrustige huid adviseren we eerst je huisarts te bezoeken, voor medicatie of doorverwijzing naar de dermatoloog. Als je huid rustig is start onze huidtherapeut met:

  • Lasertherapie (bij duidelijk zichtbare vaatjes in het gezicht)
  • Flitslichttherapie (bij roodheid zonder zichtbare vaatjes)

In beide gevallen worden kleine, oppervlakkige bloedvaatjes verhit door licht van een specifieke golflengte. Het bloed in de vaatjes stolt en wordt samen met de vaatwandjes door het lichaam opgeruimd. Voor een goed resultaat zijn meestal meerdere behandelingen nodig, met een interval van vier tot zes weken. Couperose en rosacea zijn chronische aandoeningen: er kunnen na verloop van tijd nieuwe zichtbare vaatjes ontstaan.
Laserbehandeling is geschikt voor alle huidtypes. Lichtflitsbehandeling kan niet worden toegepast op de zeer donkere huid.

Resultaat

Kleine vaatjes zijn soms al na één behandeling verdwenen. Voor grotere huidoppervlakken en diepere vaatjes zijn meer behandelingen nodig. Het eindresultaat is na vier tot zes weken zichtbaar. De roodheid en de verwijde bloedvaatjes zijn verminderd en de huidstructuur is verbeterd.
Direct na de behandeling kan de huid roder kleuren en warm aanvoelen. Plaatselijk kunnen vaatjes blauw verkleuren, er kan lichte zwelling zichtbaar zijn en er kunnen blaartjes en korstjes ontstaan. Die verdwijnen na een à twee weken.

Deel deze behandeling

Veelgestelde vragen over Flitslicht- en lasertherapie bij couperose en rosacea

Het aantal behandelingen is afhankelijk van je klachten, de plek en de hoeveelheid vaatjes. Tijdens het intakeconsult stellen we met jou een behandelplan op en bespreken we het aantal behandelingen.

Gemiddeld 30 minuten.

Tijdens de behandeling voel je de laserpulsjes, alsof er kleine elastiekjes tegen je huid springen. De behandeling is goed te verdragen.

De behandeling is geheel veilig, zolang je de adviezen en nazorg goed naleeft.

Na de behandeling is je huid roder en voelt warm aan. Plaatselijk kunnen vaatjes blauw verkleuren en kan lichte zwelling zichtbaar zijn.

Probeer directe zon vier tot zes weken lang zoveel mogelijk te vermijden, zowel vóór als na de behandeling. Gebruik bij zonnig weer dagelijks zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30).

Wij adviseren om de eerste 24 tot 48 uur na de behandeling geen make-up te gebruiken op de behandelde huid. Er bestaat speciale medische make-up die direct na de behandeling aangebracht kan worden.

De behandeling wordt meestal niet vergoed. Bij rosacea, een medische aandoening, wordt in enkele gevallen een deel van de behandeling vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Check of jij voor vergoeding in aanmerking komt.

Staat uw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een e-mail.

Tarieven

Klik hier voor de Flitslicht- en lasertherapie bij couperose en rosacea tarieven

Folder

Bekijk hier de patiënteninformatie over Flitslicht- en lasertherapie bij couperose en rosacea

Alle behandelingen

Afspraakformulier:
Flitslicht- en lasertherapie bij couperose en rosacea

Je kunt een afspraak bij ons maken door ons te bellen. Wij streven ernaar de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De veiligheid van onze patiënten en van onze medewerkers hebben de hoogste prioriteit. Wij volgen daarom de richtlijnen van het RIVM over het coronavirus en passen onze werkwijze hier op aan.

Als je liever door ons gebeld wilt worden om een afspraak te maken, vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen dan spoedig contact met je op.

Vragen over je gezondheid en/of behandeling kunnen we helaas niet per e-mail beantwoorden. Wij vragen u dan ook geen vertrouwelijke (medische) gegevens via het contactformulier te delen.