Zoek
Sluit dit zoekvak.

Als het zweet je uitbreekt…

HomeAls het zweet je uitbreekt...

Voor een op de tien mensen zijn overmatig transpirerende oksels een dagelijkse strijd. Douchen en deodorant zijn niet voldoende om ’okselfris’  de dag door te komen. Men schaamt zich voor de natte plekken onder de oksels en kleding is niet meer schoon te krijgen. De kwaliteit van leven kan hierdoor behoorlijk negatief beïnvloed worden. Maar ook als je minder heftig zweet kan je hier veel last van hebben.

Is zweten normaal?

Zweten doen we allemaal. Het is een normale functie van het lichaam. Door te zweten wordt te veel aan warmte aan het lichaam onttrokken. Verdamping van zweet zorgt ervoor dat de huid afkoelt. Zweten kan toenemen bij lichamelijke inspanning en bij emoties.

Wat is overmatig zweten?

Normaal gesproken levert zweten geen problemen op. Echter als het nodig is van huis te gaan met extra shirts om de dag schoon door te komen, is er sprake van een serieus probleem. De zweetproductie is zo hoog, dat er veel hinder is in het dagelijks leven. We spreken dan van overmatig zweten, ook wel hyperhidrosis genoemd.

Hoe ontstaat zweten?

De reden waarom mensen overmatig zweten is onbekend. Vaak zie je dat het wel familiair kan voorkomen.

Hoe wordt zweten behandeld?

Afhankelijk van de plek zijn er diverse behandelingen. Als het lichaam op meerdere punten zweet, kan de zweetproductie geremd worden met medicijnen. Hiervoor kan je bij je huisarts terecht. Deze kan je doorsturen naar een dermatoloog. Als je bijvoorbeeld alleen zweet aan de handen of oksels, kan dit behandeld worden met Botuline Toxine (Botox). Door de spiertjes rond de zweetklieren te ontspannen, stopt de zweetproductie. Omdat het een natuurlijk product is ruimt het lichaam de Botuline Toxine ook weer op. Na een aantal maanden komt de zweetproductie weer op gang. Een operatie kan ook een oplossing zijn. Alleen is dit veel ingrijpender met risico’s op complicaties en met vervelende bijwerkingen. Zo kan de zweetproductie toenemen op andere plekken. Een andere behandeling die blijvend het okselzweet verwijdert of vermindert is miraDry.

miraDry, hoe werkt het?

Met de miraDry behandeling worden de zweetklieren met behulp van elektromagnetische energie verhit. Hierdoor worden de zweetklieren voorgoed uitgeschakeld. De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Door de huid vacuüm te zuigen en deze te verwarmen kunnen heel doelgericht de klieren behandeld worden die verantwoordelijk zijn voor het zweet en de geur. Met behulp van een koelsysteem wordt de huid tijdens de behandeling beschermd.  Een veilige behandeling met een minimale hersteltijd. Direct na de behandeling merk je al een afname van okselzweten.

80% van de mensen is na één behandeling van het probleem verlost. De dikte van de huid en het aantal zweetklieren is bepalend of nog een tweede behandeling nodig is. 

Je hoeft je geen zorgen te maken dat het zweet tijdens inspanning ineens op andere plaatsen naar buiten komt. Zweten is een natuurlijk verschijnsel van het lichaam om de temperatuur te reguleren. Ondanks dat natte plekken onder je armen misschien iets anders doen vermoeden, zijn de oksels maar voor 2% verantwoordelijk in dit proces.

Blijvend betekent in het geval van de miraDry behandeling ook echt blijvend, je bent voor altijd van je zweetklieren in je oksels verlost. Je maakt gedurende je leven maar één keer zweetklieren aan. Met deze behandeling schakel je deze heel doelgericht uit. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je na verloop van tijd weer nieuwe zweetklieren aanmaakt.

Ben je benieuwd of de miraDry behandeling iets voor jou is? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek voor meer informatie.

Deel deze post