Het is zomer! We kunnen weer genieten van de zon. Als je de zon in gaat is het belangrijk je huid goed te beschermen om huidveroudering tegen te gaan en om huidkanker te voorkomen. Dit kan je doen door regelmatig de schaduw op te zoeken, zonbescherming te dragen zoals bv. een hoed, een shirt en een zonnebril en door je goed in te smeren met zonnebrandcrème.
Maar hoe zit het ook alweer met dat insmeren? Hoe vaak moet je dat doen? Hoeveel? En hoelang is zonnebrandcrème eigenlijk houdbaar?
Tien weetjes op een rij
- Mensen smeren vaak te weinig zonnebrandcrème op. Hierdoor zijn ze niet goed beschermd. Het advies is KWF Kankerbestrijding zeven theelepels per smeerbeurt. Eén voor gezicht en hals, twee voor armen en schouders, twee voor borst, buik en rug en twee voor benen en voeten. En vergeet daarbij je lippen, oren en de bovenkant van je handen niet. Smeer dus vooral royaal met zonnebrandcrème.
- Naast royaal smeren, moet je het ook veel herhalen. Herhaal het insmeren elke 2 uur. Of nog vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten.
- Ook bij bewolking of in de schaduw moet je smeren, omdat je anders verbrandt. Schaduw vermindert de schadelijke invloed van uv-straling, maar neemt deze niet helemaal weg.
- Je wordt gewoon bruin als je je insmeert met een hoge factor. Als je goed smeert met een hoge factor, blijf je zelfs langer bruin omdat je niet verbrandt.
- Een goedkope zonnebrand heeft dezelfde bescherming als een duurdere zonnebrand. Het verschil zit vaak in de extra’s eromheen; zoals de verpakking, de geur of de smeerbaarheid.
- Zonnebrandcrème is niet eindeloos houdbaar. Na opening is het tot 12 maanden te gebruiken. Nadat de fles is geopend, of met hoge temperaturen in aanraking komt, beschermt de zonnebrand minder goed.
- Waterproof of waterresistant betekent dat de zonnebrand tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Dit betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Smeer je daarom na het zwemmen of bij veel transpireren opnieuw in.
- Mensen met een donkere huidskleur moeten zich ook goed insmeren. Het duurt langer voordat de schadelijke hoeveelheid uv-straling is bereikt, maar de huid kan nog steeds verbranden. Afhankelijk van de huidskleur/het huidtype kan het verbranden wel veel langzamer gaan.
- Je kunt langer de zon in kunt met een hogere beschermingsfactor mits je elke 2 uur opnieuw smeert. Hoe lang je in de zon kunt blijven zonder bijsmeren is daarnaast afhankelijk van je huidtype en de zonkracht.
- Een SPF 30 en 50 verschillen vrijwel niets van elkaar. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming.
Een kinderhuid moet je extra beschermen tegen de zon. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat celdeling bij hen snel. Een kinderhuid heeft hierdoor onvoldoende tijd om te herstellen na verbranding. Bij verbranding ontstaan in de huidcellen littekens. Deze draag je je hele leven mee. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico op huidkanker op latere leeftijd. Het advies is om niet alleen het huidje goed in te smeren, maar kinderen ook te laten spelen in de schaduw en uv-werende kleding te laten dragen.
Bron: KWF